Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szabó István

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2006. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


1938. február 18., Budapest -
Oscar-díjas filmrendező.
A Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma egyetem) szerzett diplomát. Pályáját alanyi hangvételű, költőien megformált rövidjátékfilmekkel kezdte: Koncert, Variációk egy témára, Te. Első játékfilmje, az Álmodozások kora volt, ezt nemzedéki életrajzok követték (Apa, Szerelmesfilm, Tűzoltó utca 25.), majd a Budapesti mesék című allegorikus filmköltemény. Az 1979-ben forgatott Bizalom című alkotását Oscar-díjra jelölték, majd 1981-ben a Klaus Mann regényéből rendezett Mephisto című filmjével már elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. További Oscar-díjra jelölt alkotásai voltak a Redl ezredes és a Hanussen. A mozifilmek mellett rendezett televíziós filmet, operát is. 1991 óta az Európai Filmművészeti Akadémia alelnöke és számos hazai és nemzetközi filmművészeti intézmény tagja. Kossuth-díjas kiváló művész.
A Joseph Pulitzer Emlékdíjat 1996-ban a Magyar Televízió "Száz éves a mozi" sorozatának elkészítéséért kapta. 1997-ben Corvinus-díjat kapott a Budapesti Európa Intézettől. A díjat olyan személyiségeknek adományozzák, akik a magyar állam és nemzet európai kapcsolatrendszeréért sokat tettek a kultúra, a tudomány és a politika területén. Pedagógiai munkássága is jelentős: 1985 óta egyetemi tanárként oktat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Az 1999-ben elkészített A napfény íze című filmje Európai Filmdíjat kapott, s 2000-ben az amerikai The National Board of Review, a Nemzeti Kritikusok Szövetsége az év tíz legjobb filmje közé választotta.
(MTI Rt. Sajtóadatbank)
Ugrás vissza Ugrás vissza...