Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT)

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2006. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormányprogramban szerepelt az előző kormányzati ciklusban rendezett magyar-magyar csúcs ismételt összehívása. Erre 1999 februárjában került sor. Az esemény kapcsán előzetesen táplált aggodalmak indokolatlanoknak bizonyultak: a szomszédos országok akkori vezetése, valamint a nemzetközi közvélemény tudomásul vette a magyar-magyar párbeszéd felújítását. A találkozón felvetődött a magas szintű magyar-magyar egyeztetés rendszeresítésének és intézményesítésének igénye.
Ennek érdekében a demokratikus legitimitással rendelkező határon túli magyar szervezetek és a magyarországi parlamenti pártok, valamint a kormány részvételével megalakult a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT), megteremtve a magyar kormány és a határon túli magyar nemzeti közösségek közötti rendszeres és intézményes kapcsolatok szervezeti feltételeit. Az Országgyűlés egyhangú határozattal üdvözölte és a kormány feladatául szabta a MÁÉRT munkájának támogatását. Ennek alapján jöttek létre azok a szakértői bizottságok, amelyek a határon túli magyarsággal fenntartott oktatási, kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére készítenek ajánlásokat.
A MÁÉRT a különböző országokban élő magyar nemzeti közösség demokratikus legitimitással rendelkező képviselője és a magyar-magyar együttműködés legitim politikai összehangolója.
(Forrás: Határon Túli Magyarok Hivatala)
Ugrás vissza Ugrás vissza...