Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Sertéskocsonya

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2010. február 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Elkészítés:
  1. A kocsonyának való húst megmossuk, megtisztítjuk és felforralt vízbe dobjuk. Néhány percig hagyjuk állni, újból átmossuk a húst és 2-3 liter vízben feltesszük főni.
  2. Forrás közben leszedjük a keletkező habot.
  3. A forrásban lévő húshoz adjuk a megtisztított, a húshoz hasonló darabokra vágott zöldséget, az egész vöröshagymát és fokhagymát. Fűszerezzük sóval és borssal.
  4. A levest hosszú ideig (4-5 óráig) alacsony lángon főzzük.
  5. Kimerjük a húst a levesből, levágjuk a csontról és szétosztjuk üvegtálakban és egy kicsit hagyjuk kihűlni.
  6. Amíg a hús hűl, a levest állni hagyjuk. A zsír megáll a tetején, ezt lekanalazzuk. Szétosztjuk a zöldséget is és ráöntjük a zsír nélküli levelet.
  7. Hideg helyen vagy hűtőben a kocsonya néhány óra alatt megdermed.
  8. Pirospaprikával vagy petrezselyemmel díszítjük.
Megjegyzések:
  1. Kocsonyahúsnak a sertés fej, láb farok illetve a bőrke használható, darabokra vágva. A kocsonya készülhet csirkeaprólékból is, kocsonyához a láb és a nyak a legalkalmasabb.
  2. A kocsonya akkor lesz áttetsző, ha főzés közben a víz éppen csak "gyöngyözik".
Hozzávalók:
1 kg kocsonyának való sertéshús
20 dkg füstölt hús
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors (egész)
vegyes zöldség (répa, zöldség, burgonya) 
Ugrás vissza Ugrás vissza...