Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Mákos guba

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2010. február 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 
Elkészítés:
  1. A lisztet megszitáljuk és langyos helyen rövid ideig állni hagyjuk.
  2. Az élesztőt kevés, langyos cukros tejben kelesztjük, ha megkelt ráöntjük a lisztre, beletesszük a felolvasztott vajat, megszórjuk porcukorral.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgáját és állandó keverés mellett annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy.
  4. Ezt a tésztát nagyon jól kell kidolgozni, míg az edénytől el nem válik és nem kezd hólyagosodni. Ezután az alját és a tetejét egyaránt meglisztezve, ruhával letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, felét hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk és derelyevágóval ugyanilyen széles csíkokat vágunk belőle.
  6. Ezeket zsírral kikent tepsibe rakjuk, köztük 2-2 cm hézagot hagyunk. A tésztacsíkok oldalát is megzsírozzuk, hogy a térfogat növekedés miatt össze ne ragadjanak.
  7. Rövid ideig langyos helyen kelesztjük, felvert tojással megkenjük, majd közepesen meleg sütőben megsütjük.
  8. A tészta másik felét ugyanígy sütjük, kihűlni hagyjuk, azután ujjnyi vastag karikákra vágjuk.
  9. Szórás elkészítése: A tejet cukor és vaníliarúd hozzáadásával felforraljuk és ráöntjük a karikára vágott kelt tésztára. A darált mákot porcukorral, reszelt citromhéjjal összekeverjük, ráöntjük a tejbe áztatott tésztára és az egészet összerázzuk, végül rummal meglocsoljuk és forró sütőben átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés:
A mákos guba rendszerint kelt tésztából - esetleg burgonya hozzáadásával - készül. A tésztát gömbölyűre formálják és megsütik. A századforduló idején még a kemence földjén sütötték, később már sütőben, tepsiben.
Amikor megsült, a kemencéből vagy sütőből való kivétel után forró vízzel meglocsolták és cukorral, darált mákkal ízesítették. Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.
Hozzávalók (5 adag)
50 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg zsír,
3 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
4 dl tej,
2 tojássárgája,
2 egész tojás,
Szóráshoz: 20 dkg cukor,
5 dl tej,
fél rúd vanília,
20 dkg mák,
1 citrom héja,
2 cl rum
Ugrás vissza Ugrás vissza...