Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újházy tyúkhúsleves

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2010. február 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Elkészítés:
  1. A tyúkhúst szép darabokra osztjuk.
  2. A darabokra szedett húst megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni.
  3. Amikor felforrt, a leszedjük a habját.
  4. Beletesszük a zöldségeket, a zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát, a gombát, a kelvirágot, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a petrezselymet.
  5. Sóval és egész borssal ízesítjük.
  6. Kis lángon, takarékon gyöngyözve főzzük.
  7. Amikor már a zöldségek és a hús puhára főttek, levesszük a levest a tűzről, majd néhány percig pihentetjük.
  8. Finom szűrőn keresztül leszűrjük.
  9. Egyforma vékony metéltre vágjuk a gombát és a zöldségféléket.
  10. A zöldborsót kevés levesben puhára főzzük.
  11. Külön edényben, a levesben kifőzzük a metéltet is.
  12. A megfőtt tyúkot feldaraboljuk, és levesestálba tesszük.
  13. Ráhelyezzük a metéltre vágott zöldségeket, a zöldborsót, a gombát, a kelvirágot, végül a finommetéltet.
  14. Rámerjük a forró tyúkhúslevest, majd egy kevés apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a tetejét.
Megjegyzés:
Levesbetét lehet: cérnametélt, eperlevéltészta, vagy csigatészta.  
Sok helyen szokás a leves mellé esetes tormát, uborkamártást, vagy paradicsommártást is kínálni külön edényben.  
Hozzávalók: (6 személy részére)
1 db tyúk
250 g sárgarépa
200 g fehérrépa
100 g zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g gomba
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
petrezselyemzöld
100 g kelvirág
100 g zöldborsó
100 g finommetélt
egész bors, só 
Ugrás vissza Ugrás vissza...