Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Észak-Alföld

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2011. március 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Ukrajnával és Romániával is határos a három megyét magában foglaló sík vidék, területén az ország elsőként Világörökséggé nyilvánított területével, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal. Rejtett értékeket őrző falvaival, gazdag termálvíz-kincsére épülő gyógyfürdőivel - Cserkeszőlő, Berekfürdő - jó lehetőségeket kínál az új területek felfedezésére vágyó turistának.  

Csaroda
Több mint 700 éve álló, nemes vonalú templomának (Kossuth u.) falait 1640-ben lemeszelték és virágmotívumokkal díszítették új, református birtokosai. A XX. század eleji helyreállítás felszínre hozta az eredeti, szenteket és apostolokat ábrázoló freskókat. A fiatornyos, hatszögletes harangláb a XVIII. században épült.  

Debrecen
Az ország második legnépesebb városa a magyarországi reformációban betöltött központi szerepe miatt a XVI. században kapta a "Kálvinista Róma" címet. A középkortól diákváros, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc "fővárosa". Gazdag kulturális kínálatából kiemelkedik az augusztus 20-i színpompás virágkarnevál, a jazz napok és a magyarul tanulni vágyók kedvelt nyári egyeteme

A debreceni Református Nagytemplom 3000 ülőhelyével az ország legnagyobb református temploma

A város jelképe a klasszicista stílusú, puritán belső kiképzésű Református Nagytemplom 3000 ülőhelyével az ország legnagyobb református temploma. Ereklyeként őrzött emléke Kossuth Lajos (1802-1894) karosszéke, aki 1849. április 14-én itt hirdette ki a Habsburg-ház trónfosztását. A felújított Fő tér rendezvények színhelye. A Református Kollégium (Kálvin tér 16), a nagy múltú oktatási intézmény tekintélyét híres diákjai alapozták meg, kiterjedt iskolahálózata miatt lett "az ország iskolája". Épületében iskolatörténeti és egyházművészeti kiállítás: egy eredeti református iskola berendezése, régi magyar ötvös remekek, csodálatos hímzésű terítők, festett bútorok, könyvritkaságokat őrző műemlék nagykönyvtár: ötszázezer kötetével az ország legnagyobb egyházi gyűjteménye. A patinás Aranybika Szálló (Piac u. 11-15.) az ország legrégebbi, még ma is működő szállodája. A Városháza (Piac u. 20.) klasszicista épülete a legszebbek közé tartozik. Megtekintésre érdemes: a csonka tornyú református kistemplom (Révész tér, "veres templom" (Kossuth u.), zsinagóga (Pásti u.), görög katolikus templom (Attila tér), a volt Kossuth Lajos Tudományegyetem (Egyetem tér 1.), a Szent Anna Székesegyház (Szent Anna u. 15.). A malom (Böszörményi út sarok) Közép-Európa legnagyobb szélmalma, ipartörténeti műemlék. A Nagyerdő a város kedvelt parkövezete 1939-től természetvédelmi terület állatkerttel, vidámparkkal, botanikus kerttel. A Nagyerdei Gyógyfürdő (Nagyerdei park 1.) vizével idült ízületi gyulladásokat, reumatikus, női, porckopásos betegségeket, ortopéd elváltozásokat, idegfájdalmakat kezelnek.  

Hajdúböszörmény
A legrégibb települések egyike az országban, máig megőrzött, jellegzetes körgyűrűs település-szerkezettel: a templomot lakóházak veszik körbe, ezt védi a palánkkal erősített árokrendszer, s azon túl a gazdasági udvarok. Református templomának (Bocskai tér) kazettás mennyezete, karzata, orgonája méltó figyelemre. A Hajdúsági Múzeumban (Bocskai tér) régészeti-, néprajzi-, tájtörténeti kiállítás. A népi építészet hagyományai a skanzenben (Polgár u.) követhetők nyomon, a Hortobágy festője, Káplár Miklós alkotásai emlékházában (Polgári út 59.). A város híres terméke a mézeskalács, amelyből dús fantáziával kedves ajándéktárgyak készülnek.  

Hajdúszoboszló
A "reumások Mekkája" már 75 éve, amióta az 1100 méter mélyről feltörő, 75 Celsius-fokos termálvízzel gyógyítanak az Alföld legkedveltebb üdülőhelyén. A gyógyfürdőben (Szent István park 1-3.) két-háromheti kúra kilencven százalékos javulást eredményez idült mozgásszervi, nőgyógyászati, bőr-, és belgyógyászati betegségeknél. A fürdőmedencék tízezer négyzetméteres vízfelületéről felszálló jódos-sós pára adja a fürdő mikroklímáját, az évi kétezer órás napsütés, a 25 hektáros strand és a csónakázótó és különösen a közelmúltban kialakított Aquapark (113 méteres óriáscsúszda, négypályás versenycsúszda, 101 méteres fekete lyuk, őrült folyam) miatt nemcsak gyógyulni vágyóknak, de üdülőknek, az élményfürdők kedvelőienk is kiváló úticél. A strand előtti harangházban világszabadalmat jelentő alumínium-harangok gyűjteménye. A XVIII. századi Szent László templom freskói a gyógyító víz megtalálásának történetét ábrázolják. Béke Gyógyfürdő (Mátyás király sétány 10.) úszómedencékkel a város üdülőövezetében. Bocskai István Múzeum várostörténeti, néprajzi-, népi iparművészeti-, képzőművészeti kiállításai a Bocskai utca több házában: 12, 14, 21 láthatók. A Fazekas Házban (Ady u. 2.) a nádudvari fekete kerámia díszíti a múlt századi szobabelsőt.  

Hortobágy
Európa egyik legnagyobb, védett füves pusztája (több mint 1400 km2) ahol a szabad ég alatt legel a magyar szürke gulya, a ménes, a pödrött szarvú rackajuhnyáj és a bivalycsorda. Hetvenezer hektára a Hortobágyi Nemzeti Park területe, 1999 óta a Világörökség része.  

A Kilenclyukú híd - az ország leghosszabb közúti kőhídja (167,3 m) - íveli át a Hortobágy folyót, Hortobágy község határában. Eredeti pásztorételeket kínál a tipikus pusztai vendéglő, a közel háromszáz éves Hortobágyi csárda. A közelében lévő Pásztormúzeum (Petőfi tér) bemutatja, hogy hol laktak, hogyan öltöztek, mit főztek, és milyen használati tárgyakat készítettek, díszítettek a télen-nyáron szabadég alatt lakó hortobágyi pásztorok. A magyar puszta páratlan állat-, és növényvilágát, népművészetét és a jellegzetes népi mesterségek szerszámait a Hortobágyi Körszín (Petőfi tér) tárja a látogatók elé, akik a Pusztai Állatpark lakóit (szürke marhák, házi bivalyok, parlagi kecskék és a mangalica sertések) élőben is láthatják a szabadtéri karámokban, ólakban. A Magyar Puszta ezernyi arca tárul fel a Hortobágyi Galéria (Régi Tanácsháza) festményein, magyar festők neves alkotásain. Augusztus 19-én és 20-án tartják a híres hortobágyi hídivásárt. A Hortobágy községtől 2 kilométerre lévő Máta a híres hortobágyi ménes élőhelye: 300 éve tenyésztik itt a Nónius fajtát, július első hétvégéjén itt tartják a Hortobágyi Lovasnapok rendezvényeit.  

Jászberény
A XIII. században betelepült, iráni eredetű népcsoport, a " jász"-ok központi települése volt századokon át. Nagyboldogasszony-templom (Szentháromság tér) tornyát a magyar Szent Korona díszíti. Jász Múzeum (Táncsics M. u. 5.) legféltettebb kincse az a gazdagon faragott elefántcsont kürt, melyet sokáig véltek a X. század végén Németországban kalandozó magyarok egyik hőse, Lehel vezér kürtjének. A Strand- és Termálfürdő (Hatvani út 5.) vize a csontrendszer-, mozgásszervi betegségek, porcelváltozások kezelésére alkalmas. Az Állat- és Növénykertben (Fémnyomó út 1.) egzotikus és őshonos állatok élnek szép természeti környezetben. A Lehel Sport Szabadidőközpont (Kiserdei út 10.) strandfürdőjében termál-, gyógy- és úszómedence és műjégpálya jelent program-lehetőséget. A népművészetet állítja középpontba a július végén tartott Jászberényi Nyár Vigalmi Napok gazdag programja.  

Kisvárda
Nevezetes műemléke a XV. században épült vár: négy saroktornyos, árkádos reneszánsz várkastély, a júniusi nagyszabású színházi találkozó, a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, színhelye. A volt zsinagóga épületében a Rétközi Múzeum (Csillag u. 5.) gazdag vártörténeti, néprajzi és várostörténeti anyagát állítják ki.  

Máriapócs
Híres Mária-kegyhellyé a görög-katolikus bazilika (Kossuth tér) csodatévő, könnyező Szűzanya képe tette. S bár az 1696-os csodát követően a képet a császár a bécsi István-dómba vitette, a könnyezés csodája 1715-ben és 1905-ben a másolat-képpel is megtörtént. XII. Pius pápa "Basilica minor" ranggal tüntette ki az 1756-ban épült, méreteiben is impozáns templomot, amelyet ökumeniát hirdető magyarországi látogatása során, 1991-ben II. János Pál pápa is felkeresett. Értékes emlékeket őriz a Bazilita Egyházi Gyűjtemény (Kossuth u. 17.)  

Mezőtúr
Már a középkorban is híres volt fazekasmestereiről és a nagylátogatottságú túri vásárokról. A leghíresebb fazekasmester, Badár Balázs életműve tölti meg az emlékszoba és Fazekas Alkotóház (Sugár út 28.) termeit. A fél évezredes, nemzetközi hírű fazekasság történetét a Túri Fazekas Múzeum (Damjanich út 2.) mutatja be. A város értékes építészeti emléke a klasszicista belvárosi református nagytemplom (Kossuth tér). Ízületi- és reumatikus fájdalmakat gyógyít az Erzsébet-ligetben feltörő, a strandfürdőt és uszodát tápláló gyógyvíz.  

Nádudvar
A fazekasmesterség több mint kétszáz éve apáról fiúra száll a Hortobágy közelében lévő Nádudvaron. A híres, mázatlan fekete edények növényi- és geometrikus díszeit kaviccsal sikálják, amint az ifj. Fazekas Lajos, a népművészet mestere műhelyében, a Fazekasházban (Fő u. 159.) látható a készülő és a kész agyagedényeken, a több kiállításon is sikert aratott 100 műtárgy társaságában.  

Nyírbátor
Kevésbé díszes, de építészeti szempontból bravúrosabb a Canterbury katedrálisnál a XV. századi református Szent György templom (Báthory u. 24.) a nagy tudású építész, a ferences rendi János atya gótikus remekműve. Az eredetileg katolikus, egyhajós teremtemplom a fejedelmi Báthory-család temetkezési helyének épült, gótikus hálóboltozattal, dúsan faragott oszlopfőkkel, és üvegablakokkal. A széphangú orgona és a templom kitűnő akusztikája a híres nyírbátori hangversenyek sikerének titka. Magyar fafaragó mesterek pompás alkotása a templom melletti fa harangláb - a legnagyobb és legszebb az országban - és a templom eredeti berendezése, a gyönyörű reneszánsz faragott padsor (Budapest, Nemzeti Múzeum). Minorita (római katolikus) templom (Károlyi u. 19.) a barokká alakított gótikus templom szószéke, oltárai a magyar barokk faragás csúcsait jelentik, mégis a templom legszebb dísze a Passiót ábrázoló műremek, a megrendelőről elnevezett "Krucsay-faoltár". A barokk minorita rendházban a Báthori István Múzeum (Károlyi Mihály u. 15.) gyűjteménye: várostörténeti kiállítás reneszánsz emlékekkel: 1511-ből való stallum, főúri családok emléktárgyai. Színpompás látványosság a júliusi Szárnyas Sárkány Hete Utcaszínházi Fesztivál.  

Nyíregyháza
Nyugodt, kellemes sétákat ígérő, barátságos város, virágos terekkel, gondozott parkokkal, fejlett zenekultúrával, pezsgő kulturális élettel.  

A város központjában a barokk, evangélikus templom (Luther tér) - homlokzatán harangjátékkal-tervezője olasz építőművész volt, míg a város arculatát meghatározó legfontosabb épületeket: Városháza (Kossuth tér) a patinás Korona Szálló és Casino (Dózsa György u.), Megyeháza (Hősök tere) a magyar eklektika nagymestere, Alpár Ignác tervezte. A belvárosi Zrínyi Ilona utca intim hangulatát a szecessziós, csodálatos mozaikokkal díszített épületek adják. A szecesszió szép példája a Nyírvíz-palota (Széchenyi u.1.), emeletén a Kállay-gyűjtemény gazdag rendjel- és kitüntetés-kollekciója. A görög katolikus Püspöki palota és Hittudományi Akadémia (Bercsényi u.5.) udvarán Bizánci Kápolna és egyházművészeti gyűjtemény.  

Nyíregyháza-Sóstófürdő: a várostól 4 kilométerre található - kisvasúttal is megközelíthető -, gyógyhely negyvenhat hektáros tölgyerdőben, sziksós tava miatt háromszáz éve kedvelt fürdő- és üdülőhely: fürdésre és csónakázásra egyaránt nyújt lehetőséget. A Parkfürdő (Berenát u. 2-4.) közel 1000 méterről feltörő 50 Celsius-fokos vize mozgásszervi-, nőgyógyászati- és ízületi betegségeket gyógyít. Mellette a XIX. század közepén épült svájci lak és a Krúdy Szálló hangulatos épülete, a víztorony ipari műemlék. Az országban a második legnagyobb a Nyíregyházi Állatpark: 5 kontinens 150 állatfaját közel 1000, természetes környezetben élő állat képviseli. A Jósa András Múzeum (Benczúr tér 21.) legértékesebb darabjai két nyíregyházi művész, Benczúr Gyula (1844-1920) festményei és Krúdy Gyula író (1878-1933) műveinek első kiadásai. Sóstói Múzeumfalu (Nyíregyháza-Sóstó, Tölgyes u. 1.): a 7,5 hektár területű, a Felső-Tiszavidék 5 tájegységét bemutató, látnivalókban gazdag szabadtéri néprajzi gyűjtemény "él": a műhelysorban mesterség bemutatót tart a kalapos, a mézeskalácsos, a szitás, a csizmadia, és a suszter. Van itt még iskola, tűzoltószertár, harangláb, templom, paplak, kocsma, szatócsbolt és a múlt századi faluképet meghatározó falusi porták a szegényparasztitól a kisnemesiig.  

Szatmárcseke
Európában is egyedülálló a csónak alakú fejfáiról híres, védett temető: a 600, orrával égnek álló csónakot formázó sírjel eredetének és jelentésének egyértelmű megfejtése még a tudományra vár. Itt nyugszik Kölcsey Ferenc (1790-1838), a magyar nyelv reformere, a magyar Himnusz költője, aki 23 évet élt a hangulatos faluban. Életét, személyes tárgyait bemutató kiállítás a Kölcsey Ferenc Emlékszobában (Művelődési Ház, Kölcsey F. u. 46.). A sok szép régi ház egyike a Szatmárcsekei Tájház (Vasvári Pál u. 4.): szalmatetős, szabadkéményes, 200 éves épület, korhű berendezéssel.  

Szolnok
A Tisza és a Zagyva folyók torkolatánál fekvő város több mint 900 éve fontos tiszai átkelőhely, indóháza a legöregebb vasútállomás az országban. A mai vasúti pályaudvar Közép-Európa egyik legmodernebbike, épülettömbje 11 méterre süllyesztett, 1100 cölöpön nyugszik. A város jellegzetes műemlék-épületei: a Városháza (Kossuth tér) az evangélikus templom (Kellner Gyula u.) az eklektikát képviselik, míg a Szigligeti Színház (Tisza park 1.) érdekes kísérlet a szecesszió és a modern stíluselemek ötvözésére. Sajátos hangulatú a Tisza Szálló és Gyógyfürdő kupolás neobarokk épülete (reumatikus-, nőgyógyászati panaszok-, mozgásszervi sérülések kezelése, gyomorpanaszokra ivókúra), kellemes a hozzá vezető séta a Tisza-parti sétányon, ahol a református templom neogót épülete és vörösfenyő szószéke érdemel figyelmet. Nagyhírű nevezetesség a modern magyar festészet nagyjait - Iványi Grünwald Béla, Aba Novák Vilmos, Pátzay Pál, Vaszary János, Fényes Adolf - kinevelő, 1902-ben létesült Szolnoki Művésztelep (Gutenberg tér 4.) Az 1848-49-es, osztrákok elleni szolnoki csata győztes tábornoka nevét viseli a város legjelentősebb közgyűjteménye a Damjanich János Múzeum (Kossuth L. tér 4.): Jász-Nagykun-Szolnok megye története a régészet és a néprajz tükrében. Az egykori zsinagógában gyönyörű otthonra lelt Szolnoki Galériaban (Templom u.2.) időszaki kiállításokat rendeznek és hangversenyeket is tartanak. A XVIII. századi barokk Belvárosi (Ferences)-templom (oltárképén a XVIII. századi magyar ünnepi viseletet örökítette meg a festő) és volt ferences kolostor (Templom u. 8.) a város jelentős műemlékei. A Közép-Tiszavidék vízgazdálkodásának kétszáz évéről nyújt áttekintést a Szabadtéri Vízügyi Múzeum (Milléri szivattyútelep). Magyar Repüléstörténeti Múzeum (Szandaszőlős, 442-es főút mellett) Szolnok a vízi sport városa is: a Holt-Tiszán nemzetközi evezőspálya, a Tiszán szabadstrand és hajójáratok, kedvelt a Tisza-Liget-i camping-, és sportélet. Gazdag kulturális-, és gasztronómiai programjának érdekessége a szeptemberi gulyásfesztivál.  

Tarpa
Egyedülálló érdekessége az egykor lovak hajtotta, fazsindelyes szárazmalom (Árpád u.) ipari műemlék. XV. századi református templomának negyvenöt méter magas tornya háromszáz évvel később készült. Helytörténeti Múzeumában (Kossuth u. 29.) gazdag néprajzi anyag látható.  

Tákos
"Mezítlábas Notre Dame"-nak is nevezik az 1760 körül épült református templomot, (Bajcsy-Zsilinszky u.) a népi építészet gyöngyszemét, melynek 58 kazettából álló, festett famennyezetén nincs két egyforma virágcsokor. A fazsindelyes harangtorony - mint ezen a vidéken mindenütt - a templom mellé épült.  

Tiszadob
A községben kezdődött a Tisza-mentén lakóknak árvizeivel sok gondot okozó folyó szabályozása százötven évvel ezelőtt. A nagy mű kezdeményezőjének, Gróf Széchenyi Istvánnak emlékművet és tervezőjének, a mérnök Vásárhelyi Pálnak szobrot emelt az utókor. A mesék romantikus kastélyaira emlékeztető eklektikus Andrássy-kastély (1860) - ma gyermekotthon - parkjában a franciakertek Magyarországon egyedülálló bukszus-labirintusa.  

Tiszakürt
Arborétumát a Tisza hajdani árterületén Bolza Péter birtokán alakította ki, ma 600 növényfajnak ad életteret.  

Túristvándi
A ma is működő XVIII . századi vízimalom hatalmas kerekeit a Túr folyó vize mozgatja, és zsiliprendszere szabályozza a víz magasságát. A község 500 éves gótikus REFORMÁTUS templomának eredeti, fazsindelyes harangtornya Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tekinthető meg.  

Túrkeve
A város nevezetes szülöttei messze földre elvitték hírét: a filmművészet kiválóságai, a Korda-testvérek és Finta Sándor író, és szobrász egészen Amerikáig, Finta Gergely pedig Párizsba, ahol Rodin műhelyében szobrászként dolgozott. Hagyatékukat őrzi a Finta Múzeum (Attila u. 1.), ahol szobraik mellett a Nagykunság vidékének pusztai létformáját, állattartását bemutató gyűjtemény is helyet kapott. Ként és jódot is tartalmaz a több mint két kilométer mélyről feltörő gyógyvíz, mellyel mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati panaszokat kezelnek a gyógy- és termálfürdőben (Gyomai út). A pásztorélet mindennapjait, dalait, táncait eleveníti fel a nagy érdeklődéssel kísért májusi Kevi Juhászfesztivál.  

Tisza-tó
Selymes víz, hatalmas öblök, holtágak és szigetek, gazdag hal-, és vadállomány-ez a Tisza-tó az Alföld közepén, az ország második legnagyobb kiterjedésű vízfelülete (127 km2) A sekély, hamar felmelegedő víz fürdőzésre, a mélyebb rész vízi sportokra kiválóan alkalmas: a vitorlázás, vízisízés, szörfözés mellett a Tisza-tavon - Európában egyedülálló módon - motorcsónakkal, jet-skivel is lehet száguldozni. A part mentén (kb. 80 km) üdülőtelepek, szabadvízi strandok, kempingek, kölcsönzőhelyek. A természetvédelmi területen sajátos vízi világ, madár- és vadállomány: horgászoknak és vadászoknak egyaránt sikereket ígérő, a háborítatlan természet képét nyújtó vadvíz-ország.  

Abádszalók
Igazi sport-, és pihenőparadicsom a tó déli csücskén található üdülőhely, az Abádszalóki-öböl hatalmas vízfelületén szabadon száguldozhatnak a motoros sporteszközök kedvelői. Itt találjuk a legnagyobb tavi szabad strandot (Feltáró u.). A faluházban lévő Baba Múzeumban (István király út 41.) a Kárpát-medence népviseleteit bemutató, több mint kétszázötven baba jelent szemet gyönyörködtető látványosságot. A nyár szinte minden napjára tartogat valamilyen érdekességet az Abádszalóki Nyár gazdag programja.  

Berekfürdő
A kedves üdülőtelep az 1224 méter mélyből feltörő, 56 Celsius-fokos, mozgásszervi betegségeket, ízületi- és gerincmeszesedéseket gyógyító víznek köszönheti népszerűségét. Gyógy- és Strandfürdő (Berek tér 13.): 2 medencés fedett termálfürdő, 7 medencés strand. Nemzetközi hírű a város üveggyára, ahol a hajszál-repedésekkel "mintázott" "fátyolüveg" az egyedi technika - termékbemutató a gyár melletti kiállításon. Június közepétől augusztus végéig tart a Berekfürdői Nyár eseménysorozata, június végén népművészeti kirakodóvásárt rendeznek.  

Karcag
Mázas-, és fekete cserépedényeket korongozó fazekasok, remekmívű csipkeverők, színpompás szűrhímzést kivarró népművészek, kiváló birkapaprikást főző szakácsok, karcagi kalácsot sütő-asszonyok tették híressé a jellegzetes alföldi mezővárost. A táj története, gazdag népművészete a Győrffy István Nagykun Múzeumban (Kálvin u. 4.) és egy hagyományos kunsági paraszt házban berendezett Nagykunsági Tájházban (Jókai u.16.) tárul a látogató elé. A karcagi fazekasok legjelentősebb, külföldi-, és hazai díjakkal elismert népművésze Kántor Sándor, művei, köztük a jellegzetes karcagi Miskakancsók, a Fazekasházban (Erkel F.u.1.) láthatók. A Zádor híd az ország egyetlen hídja, mely szárazon áll, a folyó kiszáradt alóla. A közeli Hortobágy különleges életvilágát bemutató Szélmalmi Fogadóház (Vágóhíd u.1.) a Hortobágyi Nemzeti Park déli fogadó kapuja Értékes ipari műemlék az egykori hatvanból egyetlenként megmaradt Szélmalom (Vágóhíd u.24.) a XIX. századból. A város gyógyító hatású vízét strandfürdő és uszoda (Forrás út 3.) vendégei élvezhetik.  

Tiszacsege
és izomfájdalmak gyógyítására kiválóan alkalmas, 1150 méter mélyről feltörő, 81 Celsius-fokos gyógyvíz, védett értéke a Kácsa-sziget, a még érintetlen Tisza-vidék gazdag állat-és növényvilágával. A táj népének jellegzetes életformáját a zsellérház (Óvoda u. 26.) mutatja be. A festői szépségű Tisza folyón a Csege motoroshajó közlekedik Tokaj vagy Kisköre irányába.  

Tiszafüred
A Tisza-tó egyik legkedveltebb üdülőhelye, ahol kishajó jár a Tisza-holtág tavirózsás vizein, kellemes fürdést kínál a selymes fövenyű szabad strand és a vízforgatós Termál-, és Strandfürdő (Poroszló u.). Itt létesült az ország első falumúzeuma 1949-ben, a Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6.), mely az alföldi pásztorok jellegzetes "füredi nyergeit" és a fazekas központ kerámiáit mutatja be, míg a Fazekasház (Malom u. 12.) a leghíresebb füredi fazekas-dinasztia alkotásait és fazekasműhelyét tárja a látogató elé. A Meggyes Csárdamúzeum (Tiszafüred-Kócsújfalu, Szeghalmi út, Meggyes erdő) az egyetlen, korhűen berendezett, felújított hortobágyi csárda szabadkéményes konyhával, ivóval, kármentővel. Kis-, és nagykócsag, kanalasgém, fekete gólya és a ritka kerecsensólyom a közeli, szigorúan védett madárrezervátum állandó lakói.  

Tiszaújváros

Az ország egyik legmodernebb termálfürdője és legkorszerűbb fürdőtechnikai megoldásokkal felszerelt élményfürdője és strandja várja a Tisza és Sajó találkozásánál kialakult, mindössze 30 éves várost felkeresőket. A Nemzeti Sportváros címet viselő Tiszaújvárosban rendezik - sok más rangos kajak-kenu verseny mellett - a Triatlon Világkupát.  

Tiszavalki medence
Madárrezervátumát a Világörökség részeként tartják számon, több mint ezer madárpár: szürke gémek, kócsagok, bakcsók, kárókatonák élőhelye ez a szigorúan védett terület. A látogató - ha részt vesz egy, a 15 csónakkikötő bármelyikéből induló vízi túrán - a romantikus vízi világ nyugtató-frissítő élményével gazdagodhat.  

(Forrás: Magyar Turizmus Rt.)

Ugrás vissza Ugrás vissza...