Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyugat-Dunántúl

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2006. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Az ország műemlékekben leggazdagabb városait találjuk a Szlovéniával és Ausztriával határos, hegy-völgyes vidéken, ahol a Világörökség része lett a magyar kultúrkincs őrzője, a Pannonhalmi Főapátság épületegyüttese. A vízi túrákra és kerékpározásra is lehetőséget adó kirándulóhelyekben és jó borokban gazdag vidéket kellemes szubalpin klímája miatt is sokan felkeresik.
Bük
Az osztrák határ közelében fekvő község nevét gyógyfürdője teszi Európa-szerte ismertté. A Büki Gyógyfürdő (Termál körút 2.) 36 éve szolgálja a gyógyítást: 35 hektáros területén 14 medence közül 4 termálvizes egész évben üzemel. A mozgásszervi betegségek, emésztőrendszeri panaszok, keringési zavarok kezelésénél gyógykúrákat alkalmaznak, reumatológiai és fizikoterápiás szakrendelés mellett. Üdülővendégek is igénybe vehetik a rekreációs parkot és a Birdland Golf and Country Clubot, amely 9 és 18 lyukú pályáival az ország legszebb golfpályája.
Fertőd
Az ország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy-kastély (Bartók Béla u. 2.) "Magyar Versailles"-ként épült 1720-tól46 éven át az ország leggazdagabb főúri családja, az Esterházyak részére, pompás udvartartással, csodálatos barokk-rokokó kerttel. Joseph Haydn (1732-1807) udvari zeneszerzőként több mint egy évtizedet töltött a kastélyban, amely ma kastély-múzeumként mutatja be a XVIII. századi főúri kastélyok intarziás, gobelinnel kárpitozott bútorait és értékes kínai porcelán dísztárgyait. A barokk "Muzsikaházban" (Madách sétány 1.) berendezett Haydn Emlékszoba a kastély zenekarát is vezető világhírű zeneszerzőnek állít emléket.
Győr
"A folyók városa" - a rómaiak Arrabonája, a közel 1000 éves püspöki székhely, ahol Napóleon 1809-ben csatát nyert - hangulatos belvárosa és szép barokk épületei miatt kedvelt, híres diák-, és iparváros.
A város ősi magja a Káptalan-domb a három folyó - Duna, Rába, Rábca - torkolatánál. Csonka tornyáról messziről felismerhető a győri püspökök rezidenciája a Püspökvár (Káptalan domb 5/a.) - legrégebbi épülete a XIII. századi lakótorony és a XV. századi gótikus Dóczy-kápolna. A bazilika minor rangra emelt püspöki székesegyház (Martinovics tér) románkori elődje már 1030-ban állt, 400 évvel később hozzáépült a gótikus Szent László-kápolna (Héderváry-kápolna), mely a I. László király (1077-95) szentté avatására készült, a középkori magyar ötvösművészet csúcsát jelentő aranyozott ezüst Szent László-hermát őrzi. A templom különleges dísze a két "fekete oltár", freskóit A. F. Maulbertsch készítette, Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló kegyképének rokokó kerete műremek.1731-ben készült a templom közelében lévő két szép barokk alkotás: az arkangyalt ábrázoló Szent-Mihály-szobor (Martinovics tér) és a frigyláda-emlékmű, (Gutenberg tér). A papnevelde (Káptalan domb 26) épületében az Egyházmegyei Gyűjtemény, Kincstár és Könyvtár őrzi 1000 év egyházművészeti remekeit, legértékesebbjei az elefántcsont triptichon, XVI. századi Úrmutató, XVIII. századi szentségtartó és a liturgikus tárgyakból álló Zichy-gyűjtemény, a Könyvtárban az ország legnagyobb kódexe. A XX. századi magyar szobrászat egyik legnagyobbja Borsos Miklós (1906-93) alkotásai a róla elnevezett múzeumban (Apor Vilmos püspök tere 2.) láthatók. A várkazamata-kőtárban (Bécsi kapu tér 5.) a római és újkori síremlékek, a jellegzetes klasszicista épület, a Kreszta-ház (Rózsa Ferenc u. 1.) padlásán pedig Kovács Margit (1902-77) bűbájos figuráit bemutató kerámia- kiállítás jelent érdekes látnivalót.
A város jelképe a Napóleon által leromboltatott vár 1594-es török kézre kerülését hirdető Vaskakas, a Duna-kapu téri díszkút figurája. A Széchenyi tér híres műemléképületei szolgálnak díszletként a Győri Nyár keretében megrendezett barokk esküvőhöz. A vastuskós házban (4) láthatók a Patkó Imre gyűjtemény XX. századi képzőművészeti alkotásai, afrikai- és óceániai iparművészeti tárgyai, a ház sarkán álló, szögekkel kivert fatörzs XIX. századi fűszerüzlet cégére volt. Pompás barokk palota az Apátúr-ház (5) az egykori főapáti rezidencia, mely a Xantus János Múzeum gazdag várostörténeti-, orvostörténeti és iparművészeti anyagának és a postabélyeg-kiállításnak ad otthont. A bencés rend három jeles épülete is a téren található: a Loyolai Szent Ignác-templom belső terét a római Il Gesú templom mintájára alakították ki, legértékesebb dísze a szószék. A rendház (9) földszintjén a Széchenyi Patikamúzeum eredeti kora barokk berendezéssel, gyönyörű freskókkal. A bencés gimnázium (8) jeles személyiségekkel gazdagította a magyar kultúrát. A városi séta során a Zichy-palota (Liszt Ferenc utca 20.) esküvők-, és hangversenyek színhelye, régi városháza (Rákóczi u. 1.) kovácsoltvas díszei, az új városháza (Városház tér) impozáns neobarokk épülete, a magyar ispita (Rákóczi u. 6.) toszkán oszlopos udvara, a Rozália-ház (Kazinczy u. 21.) gazdagon díszített, a városra jellemző zárt erkélye érdemel figyelmet. A Városi Múzeum (Rákóczi u. 6.) gyűjteménye görög- és római dísztárgyakat, reneszánsz- és barokk bútorokat, szobrokat, festményeket, kínai porcelánokat tár a látogatók elé a kortárs grafikát, Borsos Miklós szobrait és Kovács Margit kerámiáit bemutató tárlatok mellett. A karmelita templom (Bécsi kapu tér) XVIII. századi "Hab Mária" szobra egyike a legszebb magyar szobroknak, kolostora ma szálloda, udvarán hangversenyeket tartanak. Az Esterházy palotában kapott helyet a Városi Képtár (Király u.17.) XX. századi magyar festészet alkotásaiban igen gazdag gyűjteménye.
Ják
A magyar románkori templomok legszebbike, a monumentális egykori bencés apátsági templom, ma Szent György-plébániatemplom 1214-1256 között épült (kicsinyített mása Budapesten, a Vajdahunyad -árban látható.) Pompás kapuzatát finom mívű szobrok díszítik, a templombelsőt hatalmas pillérkötegek osztják három részre, falain 700 éves freskók. Az egyidős Szent Jakab-kápolna (szemben) szintén jelentős műemlék.
Kőszeg
A világ talán egyetlen városa, ahol 1 órával előbb harangozzák a delet, emlékezve az 1532. augusztus 30-i győzelemre, amelyet Jurisics Miklós várkapitány vezetésével a kőszegi várvédők arattak, miután 25 napon át bátran állták a Bécs ellen vonuló Szulejmán szultán török hadainak rohamát.
A négy saroktornyos Jurisics-vár (Rájnis József u. 9.) a XIII. században épült, mai alakját az 1777. évi tűzvész után nyerte. A külsővár legnagyobb bástyája az öregtorony (vagy Zwinger) szintén 700 éves. A vármúzeumban az ostrom fegyverei, Kőszeg város történeti emlékei, XVIII-XIX. századi szobabelsők láthatók, a várudvar a Kőszegi Nyári Színház rendezvényeinek színhelye. Pompás műemlékek veszik körbe az ország egyik legszebb városközpontját, a Jurisics teret: Impozáns bejárata a török ostrom 400. évfordulójára készült Hősök Kapuja jobb oldalán a Lábasház, körben szinte valamennyi ház műemlék. A késő reneszánsz tábornok-házban a Városi Múzeum céhtörténeti emlékeket és a kőszegi kismesterségeket (órás, mészáros, fésűs, mézeskalácsos, lakatos, borbély, takács, fényképész) bemutató kiállításai láthatók. ötszáz éve városháza a XV. századi gótikától a barokkig minden stílust magán viselő, címer-díszes épület, Magyarországon különlegesség a gazdag díszítésű sgraffitós ház, az Arany Egyszarvú Patikamúzeum emeletes épületében több műemlék-patika legszebb darabjai és gyógynövény-gyűjtemény kapott helyet. Az evangélikus Szent Imre-templom a stílusok keveréke, a Szent Jakab templom (Rájnis u.3.) a város legrégibb, legszebb műemléke, késő gótikus szentéllyel, fából készült Madonna-szobra a XV. század remeke, kriptájában Jurisics Miklós sírja. Csodálatos üvegablakai, szépen ívelőneogótikus pillérei teszik a város egyik legszebb épületévé a Jézus Szíve plébániatemplomot (Várkör).
Kőszegi-hegység
A Kőszegi Tájvédelmi Körzet ritka növényekben gazdag vidékén több kirándulási célpont kínálkozik: a honfoglaló hét törzs nevét viseli a kedvelt turista-célpont, a Hétforrás, a XVIII. században épültek stájer-házak, az Írottkő (883 m) csúcsa a Dunántúl legmagasabbja. Cák község, melynek nevezetessége a nyolc zsúpfedeles pincéből álló, védett cáki pincesor, időszaki szőlészeti-borászati kiállítással. A szubalpin klímájú üdülőfalu, Velem, feletti 568 m magas hegyen emelt, XIII. századi Szent Vid-kápolnától gyönyörű a kilátás. Védett a park veszi körül Bozsok nevezetes műemlékét, a királyi vadászkastélynak épült Sibrik-kastélyt.
Nagycenk
Gróf Széchenyi István (1791-1860), a magyar reformkor, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő politikusának egyik családi birtoka volt az 1840-es években korszerűen átépített, gázvilágítással és fürdőszobákkal ellátott Széchenyi-kastély (Kiscenki út 3.), mely ma a "legnagyobb magyar" szerteágazó életművét bemutató Széchenyi István Emlékmúzeumként (Kiscenki út 3.) látogatható. A Széchenyi Múzeumvasút (Kiscenki út) Fertőbozra vezet, ahol a klasszicista Gloirett-től a Fertő-tóra nyílik páratlan kilátás. A Mozdonymúzeumban gőzmozdonyok, személy-, teher- és farönkszállító kocsik idézik a keskenynyomtávú vasutak történetét. A kastélyt és az innen 2600 méterre lévő Széchenyi-családi sírt a 250 éve ültetett, négyszázötven kislevelű hársból álló védett hársfasor köti össze. A temetőben a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, gróf Széchényi Ferenc építtette a családi Széchenyi-mauzóleumot, ahol Széchenyi István gróf és felesége is nyugszik.
Pannonhalma
Ezer éve magasodik a középkorban "Pannónia Szent hegyének" nevezett Szent Márton-hegyen a magyar építőművészet múltjának kincsestára, a "legősibb magyar ház", a bencés főapátság, melyet az UNESCO a világ megőrzésre méltó értékei között tart számon, s melyet ezeréves születésnapján II. János Pál pápa is felkeresett.
A XIII. századi bazilika - orgonahangversenyek színhelye - gótikus csillagboltozatos szentélye, kápolnái és 1001-ben felszentelt altemploma, a kolostor az ország egyetlen teljes épségben megmaradt középkori kerengőjével, a vörös márvány "porta speciosa" csodálatos reneszánsz faragványai, a világ egyik legnagyobb, 360 000 kötetes bencés könyvtára, levéltára, (itt őrzik az első magyar nyelvemléket jelentő, Tihanyi Apátság alapítólevelét) tudományos és művészeti gyűjteményei felbecsülhetetlen értéket jelentenek. A Pannonhalmi Főapátság képtárában (Vár 1.) időszaki kiállításokat tartanak, számos római érmét tartalmaz a gazdag éremgyűjtemény is. A bencések tanító rendje ma is tudást ad tovább: a monostorban gimnázium és diákotthon működik. A kolostor bejáratával szembeni védett apátsági arborétum (Vár 1.) egyik része a főapátsági park, a másik parkerdő, szép sétautakkal. A millenniumi emlékmű száz évvel ezelőtt, a honfoglalás ezredéves évfordulójára készült.
Sárvár
Hosszú kőhíd vezet az egykor vizesárokkal körülvett ötszögletű Nádasdy-várkastélyhoz (Várkerület 1.), mely a XVI. századtól kezdődő története során erősségként és főúri lakhelyként egyaránt szolgált. Gazdag belső díszítése és értékes berendezése miatt ma az ország egyik legszebb kastélymúzeuma a Nádasdy Ferenc Múzeum - a vár-, és város összefonódó történetét, a magyar huszárok életét bemutató tárlatokkal és gazdag iparművészeti gyűjteménnyel. A Gyöngyös-patak parti sárvári arborétum (Várkerület 30.) dísze a harminchat méteres piramistölgy és a négy, háromszáz évesnél is idősebb tölgyfa. A gyógyfürdő (Vadkerti u. 1.) sótartalmú vizét reumatikus megbetegedések, csonttörések utáni állapot, nőgyógyászati panaszok kezelésére használják, segíti az általános regenerálást és kondicionálást is, gyógykúrák formájában vagy a lepárlással előállított Sárvári Termálkristály révén- otthoni fürdőkúrával.
Sopron
Az ország műemlékekben leggazdagabb városa a fenyvesekkel borított lőverek és jó bort adó szőlőskertek koszorújában fekvő, szubalpin klímájú, 1975-ben Európa Nostra-díjjal kitüntetett, határ-menti kisváros.
A római Scrabantia az Európát észak-déli irányban átszelő "Borostyánút" fontos állomása volt, gazdag fórumának szobor-, és kőtöredékei a város jelképeként ismert, 61 m magas, csodálatos körpanorámát nyújtó Tűztorony (Fő tér 1.) aljában, emeletein a város történetét bemutató kiállítások láthatók. A hangulatos barokk Fő téret uralja a népnyelvben "Kecske templom"-nak nevezett, gótikus boltozatú, barokk berendezésű bencés templom (Templom u.), amely koronázások és országgyűlések színhelye is volt a XVII. században. Az ország egyik leglátogatottabb múzeuma a sarokerkélyes barokk Stornó-ház telezsúfolva a híres műgyűjtő Stornó-dinasztia sok érdekes régiséggel gazdag gyűjteményével. A tábornok-ház (7.) a XVII. századi polgármesterek és a városi katonai parancsnokok lakóhelye volt, 300 évvel idősebb a Fabricius-ház a város egyik legértékesebb világi műemléke, berendezése, bútorai a XVII.-XVIII. századi polgári ízlést tükrözik, középkori pincéjében, a Római Kőtárban látható az a Trias-szoborcsoport, amely a római Capitoliumot díszítette, ugyancsak gótikus a Gambrinus-ház A soproni műemlék-patikák legszebb berendezéseit és gyógyszerészeti könyvritkaságait gyűjti csokorba a patikaház A Szentháromság-szobor a magyar barokk szobrászat kiemelkedő alkotása a XVII. századból. Rendszeresen tartanak orgonahangversenyeket az aranyozott fa oltárral, szépen faragott szószékkel ékes evangélikus templomban (Templom u.). A XIX. század egyik legszebb neogótikus építészeti emléke az orsolyita templom (Orsolya tér 2.), előtte a XVIII. századi Mária-kút, oratóriumában a fafaragványokat, ötvöstárgyakat őrző Soproni Római Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény. A reneszánsz sarokerkélyéről felismerhető Caesár-házban (Hátsókapu 2.) hangulatos borozót rendeztek be, emeletén akvarell-kiállítás látható. A XIII. század végén épült a soproni zsidóság vallási emlékeit kiállításon bemutató középkori "ó" zsinagóga (Új u. 22.) Az Eggenberg-ház (Szent György u. 12.) stílusát a XVII. századi késő reneszánsz jellemzi, kapuja fölött a Brandenburg-, loggiás udvarán a Hohenzollern-címer látható. A 600 éves gótikus Szent György-templomot (Szent György u.) barokk stílusban építették át, freskói a XVIII. századból valók. A belvárost körülfogó út-, és térrendszer a várkerület aprócska középkorikereskedőházakkal, mai elegáns üzletekkel, szép emléke a Mária-oszlop. Sajátos hangulatú a Zettl-Langer Gyűjtemény (Balfi út 9-11.) bútorokat, régészeti leleteket, fegyvereket, képeket bemutató magángyűjteménye. A város egyik legértékesebb műemléke a Szentlélek-templom (Szentlélek u.) gótikus műremek a XIV-XV. század fordulójáról. A polgári barokk építészet kiemelkedő alkotása a háromszáz éve épült díszes két mór ház (Szent Mihály u. 9.) csavart oszlopos kapuval, párkányzatát két mór figura tartja. negyvennyolc méter magas tornyával emelkedik a város fölé a román alapokon épült, XV. századi gótikus Szent Mihály-templom (Szent Mihály u.) legértékesebb műtárgya egy fából faragott Madonna-szobor. A város múzeumutcája a Templom utca, ahol egymást követik az értékes gyűjtemények:
Az egykori ferences, majd bencés rendházban maradt ránk a középkori káptalanterem: kiemelkedő értékű műemlék a XIII. századból, gazdag díszítése, szobrai és falfestményei egyedülállóak Magyarországon. Bányászati Múzeum - az egykori Esterházy-palota látványosan érdekes gyűjteményében működő maketteken mutatják be a bányászat fejlődését, megjelenését a képző-, és iparművészetben. Erdészeti- Faipari- és Földméréstörténeti-gyűjtemény a XVII. századi Esterházy-palotában. Evangélikus Országos Múzeum a soproni evangélikus gyülekezet története a pap-lakban. Az árkádos, késő reneszánsz Lábasházban (Orsolya tér 5.) ötvöstárgyak és textíliák láthatók. Az ország egyetlen pékmúzeuma (Bécsi u. 5.) a pékműhelyt, a cukrászműhelyt, a péklakást, a kenyérboltot és a cukrászdát tárja a látogató elé, míg a néprajzi kiállítás (Deák Ferenc tér 1.) tárgyai a régi Sopron vármegye népművészetével és 23 kézműves iparággal, kismesterséggel ismertetik meg az érdeklődőt. Ugyanitt található a Liszt Ferenc Múzeum várostörténeti-, néprajzi-, és képzőművészeti kiállításokkal.
A város fölé emelkedő Lővérek a Soproni Tájvédelmi Körzet védett területe, ideális kirándulóhely, erdeiben ciklámen nyílik. Legmagasabb pontja a Károly-magaslat (398 m), 23 méteres, teljes körpanorámát kínáló kilátótoronynyal. Fedett uszodája és strandfürdője (Lővér körút 82.) fenyvesek között, gyönyörű környezetben épült.
Helyi busszal érhető el a népszerű Tómalom-fürdő. A város környéke is kínál látnivalót: Sorponbánfalva kertvárosában dombon emelkedik a karmelita templom barokk lépcsős, impozáns épülete és kolostora.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park madárparadicsomának része Fertőrákos vízi telepével és az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető kőfejtővel: a római kori kőbányából épült fel Bécs számos épülete, ma barlangszínház működik benne. Egy nyári operaelőadás páratlan élmény a gigantikus "színfalak" között. Csigalépcső vezet a tetőre, ahonnan körpanoráma nyílik a Fertő-tóra.
Szombathely
A Kr.u. 43-ban alapított Savaria lakói Róma polgáraival azonos jogokat élveztek, a városon áthaladó Borostyánkő-út hasznából pompás várost építettek, melynek egykori fényét két régészeti feltárás segít elképzelni.
A római polgárváros fórumának emlékei a Járdányi Paulovics István régész által feltárt romkertben (Templom tér 1-3.) láthatók: a helytartói palota s egyben Pannónia legnagyobb összefüggő mozaikjának részletei, a római kövekből épült IX. századi vár alapfalai, a 2000 éves Borostyánkő út közel 50 méteres szakasza, a Mercurius-szentély, a közfürdő, a vámház, a pénzváltó és az üzletek. Az ásatások leletanyagát a Savaria Múzeumban (Kisfaludy Sándor u. 9.) őrzik. Az Iseum romkert (Rákóczi u. 1.) II. századai Isis-szentélye díszletként szolgál a nyári Iseum Szabadtéri Játékokhoz. Magyarország legnagyobb barokk temploma a kéttornyú püspöki székesegyház (Templom tér) építése 1791-ben kezdődött, hatalmas belső terét kiváló művészek díszítették freskókkal, festményekkel és szobrokkal, melyek 1945-ben súlyosan megsérültek, restaurálásuk folyamatos. A copfstílusú Püspöki Palota (Berzsenyi tér 3.) díszterme, a Sala Terrena az ország egyik legszebb barokk terme, az Egyházmegyei Múzeum gazdag egyházművészeti gyűjteményével együtt látogatható.
Az Egyházmegyei Könyvtár-, és Levéltár (Szily János u.1.) Dorfmaister-termében a neves festő alkotásai. Szép barokk kapujáról ismert a gótikus Szent Erzsébet plébániatemplom (Aréna u. 1.) mellette az egykori ferences kolostor épülete. A volt domonkos Szent Márton-plébániatemplom - szentélyében gótikus falfestményekkel - névadója a város szülötte, Tours-i Szent Márton. A Smidt Múzeum (Hollán Ernő u. 2.) magángyűjteménye a műgyűjtő sokrétű érdeklődését, hihetetlenül gazdag iparművészeti anyaggal tárja a látogató elé. A Szombathelyi Képtár (Rákóczi u. 12.) tárlata a kortárs magyar művészetet képviseli. A szombathelyi tórendszer csónakázásra és horgászatra egyaránt alkalmas környezetében kialakított vasi múzeumfaluba (Árpád u. 30.) huszonhét község harminchét épületét telepítették a népi építészet jellegzetes emlékeinek megőrzésére. A falusi életformát - a házak mellett - fa harangláb, kovácsműhely és vízimalom idézi; gyakran tartanak mesterség-bemutatókat, jeles napokon vásárokat. A kámoni arborétum (Szent Imre herceg u.7.) az ország legnagyobb arborétuma, értékei a több mint ezer fenyőfaj, kétezer lomblevelű fafaj, büszkesége az ötven fajtát képviselő, májusban virágzó tengernyi rhododendron-bokor.
Őrség
Az erdőkkel borított, lankás üdülővidék a X. századtól fontos határvédelmi szerepet töltött be, lakói jól védhető dombtetőkön épült, öt-tíz házcsoportból álló "szer"-eken települtek le. A 18 falu honfoglalás-kori településformát őriz: szinte minden faluban van régi ház és harangtorony. Legszebb köztük Pankaszon, a szoknyás harangláb. Az Őrség központja Őriszentpéter, román kori a Szent Péter apostolról nevezett temploma (Templomszer 15.), Figyelmet érdemel az őrségi kiállítóhely (Művelődési ház, Városszer 55.) tájmúzeuma is. A népi építészet jellegzetes emlékei a hét szerből álló Szalafő községben a Pityerszeren kialakított Szabadtéri Néprajzi Múzeumban láthatók: különlegesség a zsuptetős "kerített" ház és az emeletes kamra. Velemér XIII. századi templomában csodálatos freskókat láthatunk, középkori templomot találunk Hegyhátszentjakabon is a falu közelében lévő Vadása-tó kedvelt pihenőhely. Az Őrségi Tájvédelmi Körzet a legnagyobb az országban, területén 200 forrás, 15 tisztavizű patak, ötszáz nagy lepkefaj és a másutt nem található palástfű él. Híres fazekas-termékei a júniusi Őrségi Vásáron kaphatók, jellegzetesek a népi vigasságok (rönkhúzás, májusfa-állítás) és a helyi ételek.
Zalaegerszeg
Zalaegerszeg Zala megye székhelye, közel 62 000 ember otthona. Göcsej legnagyobb települése az elmúlt időszakban dinamikus fejlődésnek indult. A város kedvező fekvésének, tiszta, jó levegőjének, műemlékeinek köszönhetően az országjárók kedvelt kiránduló célpontja.
A városba látogatóknak érdemes megtekinteni a Göcseji Múzeumot, a Göcseji Falumúzeumot és az országban egyedülálló Finnugor Néprajzi Parkot. A természetet kedvelőket várja a város határában álló Tv-torony, melynek teraszáról és kávézójából csodálatos kilátás nyílik Zalaegerszegre és a göcseji tájra. A torony lábánál húzódó lankák között bújik meg az Azáleás-völgy, ahol a havasszépék május elején bontogatják szirmaikat.
2000-ben nyitotta meg kapuit a Városi Termál és élményfürdő. A fürdő mellett 2002. júniusától 7,5 ha területen 18 csúszdával és sok más attrakcióval várja az ország legnagyobb Vízi Vidámparkja a kikapcsolódni vágyókat.
Zalakaros
Zalakarost kiváló összetételű gyógyvize tette Európa-szerte ismerté. A csaknem 4000 négyzetméter összfelületű medencével a gyógy- és termálvíz széles skálán biztosít választékot a gyógyvizes ülőfürdésre, a vízi szórakozásra és a sportolásra. A gyógyvíz sok szerves anyagot, és oldott sót tartalmaz. Hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, kénhidrogénes, melynek jelentős a fluorid, metabórsav és a metakovasav tartalma.E gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek, anyagcserezavarok, vegetatív idegrendszeri panaszok, nőgyógyászati panaszok, valamint műtéti és baleseti sérülések utókezelésére.
(Forrás: Magyar Turizmus Rt.)
Ugrás vissza Ugrás vissza...